Konut sektöründe son zamanlarda yaşanan durağanlığın ortadan kalkması amacıyla bir dizi teşvik uygulamaları gündeme getirilmektedir. Genelde vergi ve faiz avantajları şeklinde uygulanan bu teşviklerle beraber, yurt dışında yabancılara yapılan konut pazarlamalarına da Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulun “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkındaki Karar“ kapsamında pazar araştırma, tanıtım, yurt dışı reklam, fuar, seyahat ve yurtdışı ofis destekleri gibi teşviklerin verilmesinin Türkiye Ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılı ocak- haziran döneminde Türkiye genelinde yabancı uyruklu kişilere toplam 11 bin 816 konut satışı gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı dönemine göre yabancılara yapılan konut satışlarında yüzde 18.8’lik artış yaşanmıştır. Özellikle Ortadoğu’da yaşanan savaş ve belirsizlik ortamı ile son zamanlarda artan döviz kurundan dolayı ülkemizdeki gayrimenkul sektörü yabancılar açısından son derece cazip bir hale gelmiştir. Konjonktürel olarak gerçekleşen bu durum doğru değerlendirilirse;ülkemize yüksek tutarlarda döviz girişi sağlanacaktır.
Konut sektöründe faaliyet gösteren firmalar, özellikle yurtiçindeki talep azalmasıyla beraber projelerini tanıtmak amacıyla yurtdışına açılmaya başlamışlardır. Bu yönelim önemli ölçüde finansman ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Özellikle yurt dışı konut fuarlarına katılım, yurt dışı pazar araştırma çalışmaları, yurt dışı seyahat giderleri, yurt dışında tanıtım amacıyla açılan ofisler ve yurt dışı reklam harcamaları önemli gider kalemlerini oluşturmaktadır. Bu gider kalemlerinin desteklenmesi durumunda konut firmaları daha çok tanıtım yapabilecek, konut sektörünün daha da ivme kazanmasında tetikleyici rol oynayacak ve en önemlisi de döviz kuru üzerindeki artış baskısının önüne geçebilecektir.
Sonuç olarak, konut sektörünün yurt dışındaki yabancılara satışlarının desteklenmesi amacıyla , bu satışların “ihracat” sayılması ve ihracata sağlanan teşviklerden faydalandırılmasının sektör ve ülkemiz ekonomisi açısından olumlu sonuçlar doğuracağı kanaatindeyiz.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
WordPress Social Login is not configured yet.
Please navigate to Settings > WP Social Login to configure this plugin.
For more information, refer to the online user guide..